Teokset ja taiteilijat 2025
Lumen-kohdekartasta löydät teokset, plus-kohteet ja parkkipaikat.
We are the Nature – Pirate Pixie / Rauman Taidemuseon sisäpiha
Värikkään psykedeelisessä teoksessa We Are the Nature ihmiset ja muu luonto yhdistyvät saumattomasti iloisessa, kuplivassa ja jammailevassa elämänvirrassa. Ilahduttavassa teoksessa karhut, oravat, valaat, ihmiset ja muut eläimet tanssivat synergiassa projisoituna taidemuseon julkisivuun. Leikkisän kantaaottava teos tempaisee mukaansa – heittäydy tanssin virtaan!
Pirate Pixie on latvialaisen taiteilijan Anna Meldrājan taiteilijanimi. Meldrājalla on kandidaatin tutkinto New Media Art –opinnoista. Hän työskentelee animaation, elokuvan ja videoprojisointien parissa.
Pyrstötähden geometriaa – Mollu Heino / Kitukränn
Pyrstötähden geometriaa kutsuu katsojat kurkistamaan pyrstötähtinä tai komeettoina tunnettujen kiitävien taivaankappaleiden sisään.
Pyrstötähtien muotoiset veistokset ovat niin ulkoisesti kuin sisäisestikin erilaisia. Jokaisella erimuotoisella veistoksella on omanlaisensa valoa heijastava geometrinen ydin. Teosten voi leikkisästi ajatella olevan kuin ihmiset: ainutlaatuisia, ohimeneviä ja loistavia yksilöitä.
Kurkista teosten sisään!
Mollu Heino on Eurajoen Luvialla asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Maalaamisen rinnalla Heinoa kiinnostavat taiteessa valon ja tilan käytön kolmiulotteisuus. Hän käyttää usein valoa osana veistosten ja installaatioiden sisältöä. Valon viehätysvoimaksi hän nimeää sen hehkun, läpikuultavuuden ja aineettomuuden sekä ajallisuuden, joka tulee valon muutoksista.
Valoaukio – Mixa Oy / Kauppatori
Rauman kauppatori muuttuu Valoaukioksi, jossa labyrintti ja valokeinut mahdollistavat leikkiin heittäytymisen niin lapsille kuin aikuisille.
Leiki muut vierailijat huomioon ottaen ja huomioi, että maa voi paikoitellen olla liukas. Leikkiminen Valoaukiolla tapahtuu omalla vastuulla.
Mixa Oy on tapahtumatekniikan moniosaaja ja toiminut alallaan jo 20 vuotta. Yrityksestä vastaavaa Mikko Kiviharjua kuvataan innovatiiviseksi, eteenpäin ja tulevaisuuteen katseensa luotsaavaksi kansainväliseksi yksinyrittäjäksi.
Peilipöllö (Bubo speculus) II – Jere Suontausta / Amarillo
Fiktiivis-dystooppista lintulajia edustava Peilipöllö (Bubo speculus) II on taidokkaasti rakennettu rikkinäisten museovalaisimien reflektoreista, viinipikarista, servettitelineistä, tšekkoslovakialaisista leivosmuoteista, jälkiruoka-astioista ja muusta kierrätysmateriaalista. Teoksen ääni on luotu yhtä yllättävällä tavalla: peilikaapin ovea soittaen.
Oikean hämäräeläimen tavoin veistoksen silmät loistavat pimeässä ja houkuttelevat vierailijat sen luokse. Teoksen voi kuvitella olevan yliluonnollinen otus, joka ennustaa tulevaisuutta. Sadunomainen hahmo luo ympärilleen taian- ja leikinomaisen tunnelman.
Esillä oleva veistos on teoksen toinen versio.
Jere Suontausta on moniaistisesti työskentelevä helsinkiläis-jyväskyläläinen taiteilija. Suontaustan taiteessa korostuu intuitiivinen ja sattumanvarainen työskentely. Teokset saavat usein muotonsa löydettyjen esineiden, kierrätysmateriaalien ja valon kohdatessa toisensa. Taiteelliseksi tavoitteekseen hän katsoo toismaailmallisen tavoittelun tuntemattoman ja tutun äkkiväärien yhdistelmien kautta.
Torni – Satu Osmonen / Vanha kaupungintalo
Torni-teoksessa taiteilijan toteuttama piirustus Rauman vanhan kaupungintalon tornista on heijastettuna rakennuksen pintaan. Pelkistetty, mustavalkoinen tyyli korostaa historiallisen rakennuksen lukuisia kauniita yksityiskohtia.
Piirtämistä pidetään yhtenä leikin muotona. Piirustuksen voi aloittaa ilman suunnitelmaa ja antaa kynän kuljettaa viivaa sekä ajatuksia uusiin suuntiin.
Satu Osmonen on syntyperäinen raumalainen taiteilija, joka inspiroituu historiallisten rakennusten arkkitehtuurista. Rakennusten koristeelliset yksityiskohdat, persoonalliset muotokielet ja geometrisuus innoittavat Osmosta. Lumen Raumassa esillä oleva Torni on hänen ensimmäinen valotaideteoksensa.
Teoksissaan Osmonen haluaa ennen kaikkea kunnioittaa rakennusten alkuperäistä arkkitehtuuria ja korostaa yksityiskohtien ajatonta kauneutta. Hän toivoo, että teoksista välittyy rakkaus ja kunnioitus kotikaupunkia sekä sen arvokasta historiaa kohtaan.
Kaleider’s Twist and Shine – Kaleider / Kaupungintalon sisäpiha
Brittiläisen Kaleider kollektiivin muunneltava valoveistos kutsuu mukaan yhteiseen leikkiin. Kävijät voivat liikutella teoksen valoa hohtavia, värikkäitä palikoita ja näin muuttaa installaation muotoa.
Rakennuspalikat ovat yksi vanhimmista tunnetuista leluista. Yksinkertainen rakennusleikki on innostanut kaiken ikäisiä ihmisiä leikkiin jo satoja ja jopa tuhansia vuosia.
Kaleider kollektiiviin kuuluvat tuottajat Katie Keeler ja Jocelyn Mills, taiteilija ja tuottaja Irene Urrutia, manageri Peter Vanderford sekä taiteilija ja ohjaaja Seth Honnor. Kollektiivi muodostuu myös kaikista tuotantotiimin freelancereistä sekä yhteistyökumppaneista, jotka auttavat tuomaan teokset yleisön luokse. Kaleider yhdistää teoksissaan installaatiota, live-esityksiä ja digitaalisuutta. Teoksen ovat lähes aina yhteistyön tulosta.
Twist and Shine is commissioned by RHS Bridgewater for Glow 2023. It is a development of Let’s Twist, a commission by Rotherham, Children’s Capital of Culture.
EPIDERMIS – Gábor Szűcs / Tarvonsaaren koulu
Epidermis on animoitu videomappaus, joka tutkii monimutkaista ja dynaamista suhdetta ihmiskehon ja sen ympäristön välillä.
Käyttämällä ihoa sekä kankaana että metaforana, teos herättää eloon biologisten ja teknologisten järjestelmien vuorovaikutuksesta syntyvät tekstuurit, kuviot ja liikkeet. Valon ja varjon muutosten avulla Epidermis paljastaa ihon identiteetin, suojan ja haavoittuvuuden kerrokset. Samalla teos heijastaa orgaanisen ja digitaalisen ulottuvuuden välistä rajaa. Teos reagoi ympäristön ärsykkeisiin, mikä saa aikaan elävän, hengittävän ja kehittyvän ihon vaikutelman.
Gábor Szűcs on monialainen taiteilija, joka asuu ja työskentelee Bratislavassa, Slovakiassa, taidemaalarina, opettajana, vj:nä ja video mapping -taiteilijana. Szűcs on valmistunut Academy of Fine Arts and Design –yliopiston taidemaalauksen linjalta Bratislavassa. Hän on saanut useita palkintoja Hollannissa, Unkarissa, Tšekin tasavallassa ja Venäjällä.
DECOHERENCE – Niko Tiainen / Tarvonsaaren koulun sisätila
Monikanavainen DECOHERENCE –teos leikittelee rytmillä ja äänellä. Decoherence tarkoittaa suomeksi dekoherenssia, joka liittyy kvanttimekaniikassa järjestäytymättömyyden kasvuun. Teoksessa nimi viittaa muotojen järjestyksen visuaaliseen leikkiin.
Niko Tiainen on Raumalla asuva monimedia-taiteilija. Hän on erikoistunut ulkotiloissa esitettäviin interaktiivisiin videomappauksiin sekä video-, valo- ja ääni-installaatioihin. Tiainen hyödyntää teoksissaan usein käsitteellisiä ideoita ja abstrakteja proseduureja sekä klassisen musiikin rakenteita ja tekniikoita. Aalto-yliopistossa New Media Design and Production -linjalla opiskelevalla Tiaisella on entuudestaan klassisen musiikin, säveltämisen ja graafisen suunnittelun tutkinnot.
Jäärieha – Mixa Oy / Keskuspuiston jääpuisto
Teos ilahduttaa kävijöitä Keskuspuistoon sijoittuvassa jääpuistossa. Jääriehassa yhdistyvät valojen leikki jään pinnassa, taivaalla ja puistossa. Teokseen on haettu perinteisten jäärieha-tapahtumien tunnelmaa, joissa kylä kokoontui iloisen yhdessäolon ja talvisten touhujen merkeissä.
Submergence – Squidsoup / Rauman teatteri
Astu Submergence -teoksen immersiiviseen ja läpikuljettavaan tilaan, jossa virtuaalinen ja fyysinen maailma kohtaavat.
Teos koostuu useista tuhansista roikkuvista valoista, jotka luovat läsnäolon ja liikkeen vaikutelman tilassa. Vierailijat voivat vaikuttaa teoksen todellisiin sekä virtuaalisiin elementteihin.
Valon liikesarjat synnyttävät 12-minuutin abstraktin kertomuksen, jossa jännitys asteittain tiivistyy kohti lopullista huipentumaa. Jokaisella liikkeellä on omat elementtinsä, tunnelmansa ja reaktiokykynsä. Teosta sopii tutkia ja tulkita leikkien.
Squidsoup on edelläkävijä valon, äänen ja teknologian avulla luotujen immersiivisten installaatioiden parissa. Ryhmä rohkaisee ihmisiä katsomaan maailmaa eri näkökulmista tarjoamalla uudenlaisia mieleenpainuvia ja lumoavia kokemuksia. Heidän teoksiaan ovat nähneet miljoonat ihmiset ympäri maailmaa gallerioissa ja live-tapahtumissa, festivaaleilla ja yksityisnäyttelyissä vuodesta 1997 lähtien.
Kuva: Jari Lauren
Lyhtypolku – Rauman Lyseon lukion oppilaat / Keskustelupuisto
Lyhtypolku on avoinna 14.1.–19.1.25 kello 16–22 välisenä aikana.
Ihanat ja uniikit lyhdyt luovan Keskustelupuistoon upean talvisen tunnelman. Yhteisöllinen Lyhtypolku -teos koostuu 100 erilaisesta lyhdystä, jotka ovat Rauman Lyseon lukion oppilaiden toteuttamia.
Teoksen sijaintina toimiva Keskustelupuisto – peli yhteisestä maaperästä on Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen yhteisöllinen taideteos, jossa 21 eri-ikäistä raumalaisia sai yhteistyössä toteutettavakseen julkisen puiston. Lönnström-projektina toteutettu viehättävä puisto sijaitsee osoitteessa Kalliokatu 28–30.
Lyhtypolku on Lönnströmin taidemuseon tuottama projekti, yhteistyössä Rauman Lyseon lukio, Rauman kaupungin Wihertoimi ja Mixa.fi.